Ми пропускаємо історії героїв через серце, – Ксенія Клим


Авторка та ведуча «Першого Західного» Ксенія Клим, яка перемогла у конкурсі імені Героя України Тараса Матвіїва, свою нагороду віддасть на закупівлю тепловізора для військових.

Про це журналістка розповіла в ефірі «Першого Західного».

У журналістському конкурсі вона перемогла з програмою «Історія Героя. Дмитро Ґудзик». За перше місце вона отримала грошову винагороду у розмірі 50 тисяч гривень. Але їх журналістка вирішила витратити на тепловізор для військової бригади, де служить зараз режисер програми Василь Яворський.

«Коли мені зателефонували повідомити про перемогу, чесно кажучи, я не одразу повірила. Коли подавала на конкурс, то не сподівалась на перемогу, оскільки там було 64 роботи. Але коли дізналась, що перемогла – була дуже втішена,. В мене це викликає і сльози радості, і жалю, бо віддала б, напевно, все, щоб не було причин знімати такі фільми», – розповідає Ксенія Клим.

Конкурс проводився в межах Регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства у Львівській області і мав на меті відзначити та підтримати журналістів – авторів матеріалів на військову тематику, вшанувати військові подвиги різних військових підрозділів та військ, які дислокуються на Львівщині.

Серед журі конкурсу були також батьки журналіста Героя України Тараса Матвіїва, який служив у 24 ОМБр імені короля Данила і загинув у липні 2020 року, коли рятував побратимів з-під мінометного обстрілу. На його честь і назвали конкурс.

Свої враження від знайомства з ними Ксенія Клим описала так: «Попри ту величезну втрату – найбільшу, яку тільки можуть батьки відчути, в них є стільки сили і стільки віри… Вони просто для мене приклад справжніх батьків. Для них – син живий. І для нас він теж живий. І я тішусь, що такі люди в нас в Україні є».

Відповідаючи на запитання ведучої про те, як показувати історії захисників, аби вони не стали черговим іменем в переліку героїв – журналістка поділилась своїм досвідом.

«Кожного з наших героїв ми пропускаємо через себе як свою близьку і рідну людину. Тому що ми дізнаємось про них інколи дуже сокровенне, дуже особисте. Ми подаємо ці матеріали, як про сина свого, чи брата, чи батька. Пропускаємо через серце. Я навіть до кінця не можу сказати, що це журналістська робота. Це щось нове для мене», – говорить Ксенія Клим.

Як зазначає авторка, програма «Історія героя», яка виходить на ТРК «Перший Західний», розповіла вже 90 історій українських героїв. І якби не російське вторгнення в лютому, і режисер проєкту не пішов би на війну, то їм би вдалось зробити значно більше.

оренда квартири Львів

Новини