На Вінничині ще не встановили джерело спалаху гепатиту А – лікар Вінницького обласного центру контролю

Фото: suspilne.media

На Вінниччині зростає кількість хворих на гепатит А. За останніми цифрами, там виявили 231 недужих. Лабораторно наразі підтверджено 189 випадків. З них – 32 дитини. Відтак, школярі Вінничини, які мали б повернутися з канікул за парти, продовжуватимуть навчання онлайн, аби обмежити контакти.

Про це в програмі «Головне за день» на «Першому  Західному» розповів виконувач обов’язків заступника гендиректора Вінницького обласного центру контролю й профілактики хвороб МОЗ України Олександр Загоруйко.

За його словами, на засіданні місцевої комісії ТЕБ і НС визначили, що це ситуація вважається надзвичайною біологічного характеру.

«Дослідження проводяться. Наразі єдиного джерела інфікування всіх хворих немає. Всі хворі між собою розрізнені. Зараз вже на другому тижні спалаху в нас реєструються сімейні вогнища, і є вже вторинні інфікування. Але при первинному інфікуванні всі хворі, які були опитані в перші дні, вони всі були поодинокі, ніяк не пов’язані, не відвідували спільних заходів. Тобто, джерела наразі не встановлено. Лабораторіями державної установи Вінницького обласного центру контролю й профілактики хвороб проведено дослідження 273 проб води. Із них 98 проведено методом ПЛР саме на виявлення вірусу гепатиту А. Всі ці проби були негативними», – стверджує Олександр Загоруйко.

За його словами, найчастіше такі спалахи пов’язані з водою або харчовими продуктами. Тому дослідження ще проводяться.

Основними симптомами захворювання є: підвищення температури тіла, діарея, біль у животі, нудота, блювота та пожовтіння склер.

Скриншот з програми «Першого  Західного»  

Щоб вберегтись від хвороби, основна порада від лікаря – це  мити руки і як при ковіді обробляти їх дезінфікантами.

«Друге – це вода. Потрібно пити якісну питну воду. Якщо люди не впевнені в тій воді, яку вони вживають, вони можуть прокип’ятити її протягом 10 хвилин, тоді вірус гепатиту А вмирає. Третє: овочі і фрукти, які ми вживаємо, треба обробляти окропом. Не просто мити водою, а обробляти окропом і тоді вже вживати в їжу. Також я би рекомендував не купувати молочну продукцію на стихійних ринках, а в магазинах», – заявляє медик.

Він також допускає поширення хвороби на інші регіони. І хоча збудник ще не знайдений, існує загроза, що хвора людина, яка перебуває в інкубаційному періоді, може поїхати до друзів чи родичів в інших областях і заразити їх. Але це, на думку Загоруйко, все-таки будуть поодинокі випадки.

оренда квартири Львів

Новини