«Найкращі в світі». Як українські артилеристи та ракетники освоюють техніку країн НАТО

Фото: ЗСУ

Російсько-українське протистояння у нинішній фазі – це війна розвідки та артилерії. Враховуючи значну перевагу у артилерії та боєприпасах ворога, нівелювати її можна лише за рахунок точності та швидкості виконання вогневого завдання та переозброївши ЗСУ новітніми гаубицями та системами РСЗВ. Тож висловоювання «піт артилериста береже кров піхоти» зараз, як ніколи актуальне.

Наскільки тривалою є підготовка військових таких спеціальностей, від чого залежить влучність їхньої стрільби, чи складно їм переучуватися на більш сучасне західне озброєння – артилерист із позивним «Декан».

Не усе залежить від якості зброї

– Які чинники впливають на влучний арилерійський чи ракетний постріл, чи усе залежить лише від якості озброєння?

– Основну, визначальну роль у бойових діях сучасної війни відіграє якість озброєння, його дальність і влучність. Бачимояк зараз на фронті зарекомендовує себе новітнє озброєння, що поступає до нас від наших партнерів з НАТО – США, Польщі, Англії та інших дружніх держав.Та стверджувати,що виключно тільки це має значення – не зовсім вірно.

Відповідаючи на ваше запитання, процитую статтю 13-ту Правил стрільби і управління вогнем артилерії, яка говорить, що точність пострілу артилерійської гармати включає у себе наступні заходи підготовки стрільби і управління вогнем: розвідку та визначення координат цілей; правильне зайняття вогневої позиції (за необхідності, і командно-спостережного пункту); правильність врахування метеоумов; вміння враховувати відхилення балістичних умов стрільби від табличних (відхилення снаряду через знос каналу ствола…); технічна підготовка гармат та снарядів до вогню, вивірка прицільних пристроїв; організація стрільби і управління вогнем, миттєве реагування на зміну обстановки, точність наведення та інше. Вже тільки з цього можна зрозуміти наскільки серйозною має бути підготовка артилеристів.

Скрін з відео: Військове телебачення України

«Здобуття фаху артилериста та ракетника – справа не легка»

– З огляду на це, скільки часу іде на підготовку готового фахівця – артилериста чи ракетника?

Можливо підготувати за 1 рік. У вищому військовому навчальному закладіз необхідністю отримання вищої освіти встановлено чотирьохрічне навчання. Для спеціалістів ракетників та артрозвідників також є можливість отримання ступеню магістр, що в загальному займає п’ять років.

– Хто саме йде навчатися на ці спеціальності, чим освіта тут відрізняються від інших військових спеціальностей?

Майбутній офіцер артилерист, ракетник відрізняється від своїх колег з інших військових спеціальностей, перш за все здібністю до аналітичних підрахунків. Також, враховуючи технологічність сучасної війни, вони повинні вміти миттєво прийняти рішення для завдання максимальних втрат ворожим військам та збереження життя власних сил та засобів ведення війни.

Для цієї справи необхідний особливий склад характеру, темпераменту та елементарного поняття у просторовій геометрії. Здобуття фаху артилериста та ракетника – справа не легка.

Значну кількість вступників на спеціальності ракетник та артилерист складають військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом у інших військових частинах ЗСУ; юнаки, що закінчили школу і в дещо менше на навчання вступають ті, хто закінчив ліцей з підвищеною військово-професійною підготовкою.

– Які іспити здають при вступі майбутні ракетники і артилеристи і яким саме предметам їх навчають?

– Вступники беруть участь у конкурсному відборі за результатами випробовування, яке передбачає очне оцінювання знань з трьох конкурсних предметів: українська мова, математика та історія України. Також вони повинні пройти психологічне обстеження, оцінку рівня фізичної підготовки та медогляд.

Під час навчання надається перевага спеціальним предметам, в залежності від спеціальності, для фахівців наземної артилерії це: стрільба і управління вогнем, управління діями артилерійських підрозділів, будова артилерійського озброєння і боєприпасів, артилерійська розвідка, топогеодезична підготовка, бойова робота. Для спеціалістів артилерійської розвідки: артилерійська розвідка, стрільба і управління вогнем, топогеодезична підготовка, будова та експлуатація звукометричних комплексів, бойове застосування підрозділів артилерійської розвідки, будова та експлуатація радіолокаційних та метеорологічних комплексів. Для ракетників: наземне обладнання ракетних комплексів, топогеодезична підготовка, бойове застосування підрозділів ракетних військ, управління ракетними ударами, бойова робота підрозділів ракетних військ.

Фото: штаб АТО

Ракетні війська і артилерія на перших ролях

– Якою є роль представників цієї військової спеціальності у нинішній війні?

– Офіцери артилеристи та ракетники – висококваліфіковані спеціалісти, від навченості цих людей залежить практично все, як кажуть: «піт артилериста береже кров піхоти». Значну перевагу у артилерійських засобах та боєприпасах у ворога, українські артилеристи нівелюють точністю та швидкістю виконання вогневого завдання.

Протистояння, яке зараз триває, називають війною артилерії. Контрбатарейна боротьба, ураження пунктів управління, складів боєприпасів, місць зосередження військ та техніки противника, знищення тилів противника – все це робота артилерії та ракетних військ.Можемо з впевненістю сказати, що ракетні війська і артилерія відіграють провідну роль у завданні ураження окупантів.

Переозброєння ЗСУ на артилерійські системи зразків НАТО, які є значно технологічнішими, в поєднанні з виучкою, уже зробило українську артилерію накращою у світі.

Гаубиці M777 зі США. Фото: BBC

– Чи правда, що наші артилеристи і ракетники швидко переучуються на озброєння нового зразку та освоюють західні навчальні програми швидше стандартів?

– Підготовка наших артилеристів та ракетниківнаразі здійснюється на зразках озброєння ще радянського військово-промислового комплексу, де для виконання завдання необхідно виконувати дії, які в іноземних зразках озброєння вже є автоматичними. Тому наші фіцери з легкістю засвоюють матеріал та вміло застосовують цю зброю на полі бою.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини