Наслідки ракетних ударів можна фіксувати лише без зображення локації, – речниця управління СБУ у Львівській області

Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Фото і відео ракетних ударів можна фіксувати лише в такому обсязі, в якому дозволяє Міноборони, СБУ, Кабмін. Є чіткі правила: що можна, а чого категорично не можна фільмувати. Про це в ефірі «Першого Західного» наголосила речниця управління СБУ у Львівській області Роксолана Яворська.

«Категорично не можна знімати політ самої ракети і локаційне зображення куди саме вона летить. Чому цього не можна робити? Тому, що в результати таких відео, які потім потрапляють в мережу, ворог може не те, що здійснити коригування, а може оцінити і проаналізувати якої шкоди надали, наскільки точно були введені координати, чи ті чи інші фактори не повпливали на руйнування структури, яку планували зруйнувати. Такі відео ми взагалі просимо не викладати», – пояснює речниця.

Вона зазначає, що якщо зображення стосуватиметься оборонної сфери – це вже каратиметься Кримінальним кодексом України. Такий законопроєкт Верховна рада ухвалила 24 березня. Він  передбачає кримінальну відповідальність за фото- та відеозйомку переміщень Збройних сил України і карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Водночас, за словами Роксолани Яворської, дозволено фіксувати фото і відео, де видно крупні плани ураження, без зображення локації, за якою можна ідентифікувати місцевість. Не можна, щоб з фото- чи відеофіксації було зрозуміло силу ураження об’єкта, аби ворог не зрозумів його масштаби. Не можна фотографувати вулиці, де відбувся авіаудар. Заборонено фотографувати поліцейських, Збройні сили, які там знаходяться, додає правоохорониця.

«Якщо ви вже зафільмували момент вибуху, будь ласка, обріжте панораму, щоб не було видно де будинки, яка локація поблизу. На фоні диму, хмар – будь ласка, фільмуйте», – зазначає речниця СБУ у Львівській області. І радить усім, хто дуже хоче поділитись фото чи відео з місць ракетних ударів, надсилати до чат-ботів правоохоронних органів.

оренда квартири Львів

Новини