Перейменування вулиць – це не війна з минулим», – Богдан Тихолоз

Фото: rozvytok-hromady

Очищення від російського – це не акт зневаги, а акт національної гідності. Українці мають не озиратись на когось, а почати бути собою. Так вважає літературознавець, директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка Богдан Тихолоз.

Про це він розповів в ефірі «Першого Західного».

Літературознавець був одним із ініціатором перейменування львівських вулиць, які були названі іменами діячів російської культури. Він вважає, що закиди, про те, що це війна з минулим, є недоречними.

«Ми не воюємо з минулим. Наша війна є війною з анахронічним, атавістичним, цивілізаційно відсталим «русскім міром». Нам треба творити наше майбутнє, формулюючи нашу модерну ідентичність. Чи можу я своїм дітям пояснити, чому тут, у цьому місті, є вулиця російського діяча? У більшості випадків – ні. Чи можу я пояснити, чому у цьому просторі мають бути присутні імена новітніх українських героїв? Так, зможу. От і все пояснення», – говорить Богдан Тихолоз.

Водночас він вважає, що різні думки щодо культурних символів між представниками різних регіонів варто звести до діалогу. При цьому літературознавець наголошує, що діалог може бути непростим.  

«Якщо він принциповий, то він може мати гарячий характер принципової дискусії. Я переконаний, що Україна якраз навпаки, зараз продемонструвала колосальну єдність і консолідацію сил, незалежно з якого регіону походять люди. В сучасному великому світі всі звідкись приїхали. Зараз приїхали не з доброї волі – вигнала війна. Але нам важливо спілкуватись одне з одним і інтегрувати нашу спільноту. Ми виживемо тільки тоді, коли знайдемо спільну платформу для єднання», – вважає Богдан Тихолоз.

На його думку, спілкування може бути болючим, але треба шукати спільні речі, які ми розуміємо однаково. Наприклад, те, що «Росія – це цивілізаційний тупик» або, що «перемога Росії – це поразка для всього людства». І якщо ми це розуміємо, ми повинні бути однією силою, переконаний літературознавець.

Раніше ініціативна група з культурних і громадських активістів Львова виступили з пропозицією перейменувати у Львові 30 вулиць, названих іменами російських діячів. Ініціатори вважають, що це особливо актуальне в умовах  військового вторгнення РФ в Україну, коли «топоніміка міста і його культурний простір загалом вимагають системної і повної дерусифікації та деколонізації».

оренда квартири Львів

Новини