Переламу  у війні ще немає, – Сергій Грабський

Фото: ЗСУ

Поки що зарано говорити про перелом у війні. Ми лише перехоплюємо оперативну ініціативу. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів військовий експерт Сергій Грабський.

За його словами, стратегічний перелом у війні відбувся ще 2 березня 2022 року, коли стало зрозуміло, що стратегічно росіяни програли війну: Київ не взяли, витратили всі ресурси і цілей не досягли. 

«На сьогоднішній день я би сказав, що ситуація змінюється тому, що за останні 48 годин противник не просунувся на жоден сантиметр. Чи може він здійснити ще якесь просування – так, безперечно.  Чи може він взяти Бахмут – так, безперечно. Але говорити, що вони кожної секунди можуть диктувати нам свої умови – ні, це неможливо», – говорить експерт.

 Але з іншого боку, він вважає, що і українці теж поки не можуть диктувати свої умови.

Ми бачили неодноразові заяви про можливий контрнаступ на Херсонському  напрямку  – ситуація змінилась протягом двох тижнів. Противник, використовуючи картярський термін, «підняв ставки» настільки, що і ми не можемо наступати і вони не можуть просуватись.  Тобто, ми переходимо до балансу сил, які в перспективі  може дати нам можливість говорити про зміни в оперативній обстановці», – зазначає Сергій Грабський.

За його словами, на всій ділянці фронту, активні бойові дії спостерігаються тільки в районі Донбасу.  І якщо раніше в зведеннях Штабу ЗСУ звучали міста: Слов’янськ, Сіверськ, то зараз більше йдеться про Бахмут, Авдіївку, Піски. Тобто, йдеться про зміну напрямків головних ударів противника.

«Але ці удари виглядають якось не впевнено. Не йдеться вже про навалу, коли наступ здійснювався з кількох батальйонно-тактичних груп. Зараз йде просування окремими підрозділами. Противник втрачає наступальний потенціал», – говорить Сергій Грабський.

оренда квартири Львів

Новини