Скасування податків було помилкою, – професор економіки Олег Кузьмін

Фото: don.dcz

Щоб економіка працювала, треба повернути податки. Так вважає професор, директор Навчально-наукового інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» Олег Кузьмін. Про це він розповів в ефірі «Першого Західного».

«Ми відмовились від еволюційних підходів і вибрали революційний: там ми зняли податки, там ми зменшили. А потім кинулись, а це ж не логічно: люди мають платити, якщо заробляють доходи», – вважає економіст.

Особливо професор має зауваження до безмитного ввезення автомобілів.

«Це помилка. Одразу почались великі черги. Почались проблеми на кордоні. Але це ще пів біди. В нас же були автомобілі завезені до того, за інших умов, за іншими цінами. Тепер ті автомобілі не можуть продати, а там десятки тисяч автомобілів, бо з’явились дешеві автомобілі», – говорить Олег Кузьмін.

Обмеження кількості митних переходів, де можна перевозити автомобілі без мита – це перший правильний крок, переконаний економіст. Наступним кроком, на його думку, має бути скасування безмитного ввезення автомобілів. Хоча він визнає, що розмір мита можна зменшити, щоб він був доступнішим.

Акциз на пальне, на думку Олега Кузьміна, також варто би повернути після закінчення війни.

«Можливо, це буде ще пів року після завершення військових дій, але я вважаю, що акциз буде нормалізований. Можливо, він буде менший і не буде так сильно впливати на грошовий стан наших громадян», – припускає економічний експерт.

Він також вважає, що після війни через великі руйнування зміниться структура економіки. Замість металургії, на перше місце вийде аграрний сектор і ІТ-технології.

«Але металургія все одно буде відігравати важливу роль для нас. Тут іншого виходу немає. Тому, що наша країна має сировину, ресурси в цьому напрямку і ми не повинні їх втрачати. Єдине: відновлювати треба за новими технологіями, бо на «Азовсталі» вони вже були застарілі. Думаю, Захід нам допоможе з інноваційними підходами  до металургії», – говорить економіст.

оренда квартири Львів

Новини