Стрийська ОТГ засіє цього року на 1,5 га більше, – Олег Канівець

Фото: superagronom.com

З бюджетом є проблеми, зате посівна – в більших об’ємах, ніж торік. Так про успіхи своєї громади  в ефірі «Першого Західного» розповів голова Стрийської ОТГ Олег Канівець.

За його словами, засіяти більші площі змогли завдяки спільному з районною військовою адміністрацією рішенню про те, що всі землі, які є на межі правового статусу, загосподарювати на цей рік. Він має на увазі, наприклад, про державні підприємства, які банкрутують, або є в стадії ліквідації, або не мають кадастрових номерів. Але при цьому мають акти на право постійного користування.

«Кого можуть знайти – повідомляємо. А кого не можемо знайти – ну… Беремо відповідальність на себе. Ми ж не відбираємо. Закон нам зараз дозволяє це зробити: посіяти на один рік», –  говорить голова громади.

Але з бюджетом, як і в більшості місцевих громад, є проблеми. Найбільші втрати у них – це податок на доходи фізичних осіб, плата за землю, частково – акциз. Іншими словами, бюджету розвитку, який у Стрийській ОТГ планували на цей рік у розмірі 150 млн гривень, цьогоріч не буде.

За словами Олега Канівця, у Стрию зняли плату за паркування, також з продажу алкоголю в місяць ТГ недоотримує до 1 млн грн.

«Ми повністю заборонили продаж алкоголю в неділю. А серед тижня ми дозволили торгівлю слабоалкогольними напоями з 12 до 19 години. Подивимось, порадимось, можливо до Паски дозволимо більше тому, що прохань багато. Але хочу зауважити, що коли ми заборонили продаж алкоголю, то в лікарні був спокій: жодного з інтоксикацією чи алкогольним отруєнням. Тільки на кілька днів дозволили – знову з’явились хворі», – говорить управлінець.

В Стрийській громаді зареєстровано 9487 внутрішньо переміщених осіб. Хоча Олег Канівець допускає, що загалом їх може бути 12-14 тисяч, оскільки не всі ще зареєструвались. Близько 3 тисяч переселенців живуть в бюджетних установах.  Дві третини живуть в місті Стрию, решта – в сільській території.

 За словами Канівця, в громаді є об’єкти, які можна переробити під житло для внутрішньо переміщених. Також в громаді вже підписали Меморандум з англійським фондом про будівництво житлового містечка на 1000 осіб.

«Це має бути тимчасове містечко. Але це не будуть вагончики. Це зовсім іншого типу і ґатунку житло. Ми ставимо умову, щоб в цьому містечку була передбачена соціальна сфера: аптеки магазини, Народний дім. Ми беремо на себе зобов’язання виділити землю, пришвидшити процедуру оформлення документів, а також підвести комунікації», – говорить управлінець. В червні, за його словами, планують вже розпочати будівництво.

оренда квартири Львів

Новини