«Віримо у ЗСУ і святкуємо Різдво». Які традиції у мешканців Маріуполя, Херсона та Харкова

Свята вечеря. Фото: 72 ОМБр імені Чорних Запорожців

Внаслідок переходу українських Церков на новий календар, Різдво перемістилося на 25 грудня. Як святкують українці по-новому і які традиції, попри війну, таки зберігаються у кожному куточку нашої держави – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» мешканка Маріуполя, журналістка Алевтина Швецова, депутатка Херсонської міськради Оксана Погомій та депутат Харківської райради Богдан Ткачук.

Відеоверсія розмови – тут.  

Святкуємо за тих, хто сьогодні не може це зробити

– Різдво Христове для українців завжди було особливим святом. Як перелаштовуються люди на нову дату?

Алевтина Швецова: Це внутрішній процес, але правильним є вислів «свято без свята», бо сьогодні хтось у полоні свята, а хтось у полоні на свята. Тому зараз ми поширюємо наратив про Free Mariupol defenders. На Ратуші у Львові на підтримку героїв з Азовсталі, яких утримують окупанти, вивісили банер, який про те, що ми памятаємо усіх полонених, чекаємо їхнього звільнення.

Окупований Маріуполь. Фото: AP

Не покидає відчуття, що ми сьогодні святкуємо (якщо можна так висловитися) за тих, хто не може це зробити, згадуємо їх. Останнє наше святкування в Маріуполі було феєричним. Ми зустрічали 2022 рік в нереальній атмосфері. Це була ялинка, як в Нью-Йорку, святковий вертеп і надзвичайна фотозона. Ці спогади закарбувалися у пам’яті, вони роблять нас сильнішими, за це борються зараз наші воїни на нулі.

Живемо повним життям тільки, як то кажуть, «трішечки у бомбосховищах»

– Непроста ситуація зараз у Херсоні, місто фактично на лінії вогню. Якою є безпекова ситуація і що зараз відбувається у місті?

Оксана Погомій: Обстріли стали набагато щільнішими. Є загиблі, поранені, багато руйнувань. Ворог обстрілює нас не лише «Шахедами», КАБами та усілякою артою, долітають і міни. Намагається влучити у інфраструктурні об’єкти. Але була у херсонців і причина для радості. Ми працювали у волонтерському центрі, коли напередодні Різдва дізналися, що ЗСУ збили три російські СУшки.

Скрин з відео: Перший Західний

– Чи є у Херсоні відчуття Різдва та свят?

Є, особливо там, де в магазинах грає святкова музика, продаються мандаринки, люди купували собі щось на свята і це нормально. Кажуть, що поки нам тут, практично на лінії фронту, не до свят – в інших містах України святкують. А я не хотіла б, щоб усі плакали. Та й ми теж святкуємо, просто це не видно у місті, бо не прикрашали вулиці і площі. Але ми зібралися у волонтерському центрі, так само й інші люди святкували. Живемо повним життям тільки, як то кажуть, «трішечки у бомбосховищах».

Але найбільша радість у нас буде коли настане перемога. У місті залишилося багато діток і ми у сховищах намагаємося максимально влаштувати їм свято, зібрали для них подарунки, дівчата спекли пряники ялиночки, з бісеру зробили синьо-жовті сердечка, зв’язали ангеликів. Харківські дітки і художниця Ленчик Десюшка прислали нам дуже класних, з кавунчиками (називаємо їх обереговими) котиків, – вони їх малюють спеціально для нас. Ми ж зібрали посилку і відправили її у Вінницьку область – там зараз живуть дітки, які виїхали з окупованої Херсонщини. І свято вдалося, вони записали у відповідь для нас відео. І мами дивилися й плакали, і ми теж плакали, але це були сльози від того, що можемо частину добра, незважаючи на те, що ми в Херсоні під обстрілами, віддати тим діткам, які мріють повернутися додому. Тому віримо у ЗСУ і святкуємо Різдво.

Фото: Укрінформ

Намагаємося відроджувати те, чого нас не вчили рідні

– А якою на Херсонщині є ваша улюблена коляда і які традиції у вас на Святий Вечір?

– Колись я їздила на Різдво до Львова, це був 2015 чи 2016 рік. Розмовляючи з господинею, у якої ми зупинилися, я сказала їй «у вас такі урочисті традиції, ви так їх шануєте, гарно святкуєте, а у нас такого немає». На що вона мені відповіла, що усі традиції їй передала тітка. У нас такого не має, ми намагаємося відроджувати те, чого нас не вчили наші рідні. Усі традиції десятиліттями, з покоління у покоління, знищували.

Але й у нас є дівчата, які навчалися на народних співах і вміють колядувати. Не можу назвати улюблену коляду, але ми співаємо «Святий вечір», «Христос народився».

У Маріуполі греки відзначають Ай-Василь (Святого Василя)

– А які традиції були колись в Маріуполі і що вам сподобалося у львівському святкуванні Різдва настільки, що заберете до себе в родину?

Алевтина Швецова: У Маріуполі є чимало греків і саме в урумів і румеїв (етнічні греки, що живуть у Донецькій області) є свято Ай-Василь. Ай-Василь (Святого Василя), це новий рік, який надазовські греки відзначають з 13 на 14 січня. Основною традиційною стравою на святковому столі є шмуш, який складається з листкового тіста і начинки – м’ясного фаршу з гарбузом (дехто змішує гарбуз з рисом). Обов’язковою традицією цього грецького пирога є те, що господиня кладе у нього монетку. Зазвичай це грецька монетка, яка збереглася в родинах, а якщо її немає, годиться і українська гривня. Вважається, що той, кому випадає шматочок з монеткою, буде у новому році найщасливішою людиною. Можливо таку грецьку традицію до свого святкового столу могли б взяти і львівські господині.

Скрин з відео: Перший Західний

А щодо традицій у нашій родині, то так сталося, що 10 років тому, коли щойно народився мій син, ми вперше з чоловіком зробили світлину і це стало нашою родинною традицією. Зробили таку ж і у Львові минулого року. А на початку 2022 ми фотографувалися біля ялинки, яку тоді поставили перед Драматичним театром у Маріуполі, якого вже немає…

На Харківщині важко дається перехід на нову дату Різдва

– Розкажіть, якою є безпекова ситуація на Харківщині і як Харків святкує Різдво?

Богдан Ткачук: Ситуація незмінна – йдуть бої на лінії фронту та обстріли з боку «білгородської народної республіки». Але, незважаючи на це, у Харкові зараз дуже багато людей. Припаркуватися у центрі міста дуже проблематично. Люди повертаються. Багато у нас і переселенців, які приїхали зі східних регіонів, які були під окупацією або зараз евакуюються з-під обстрілів з Купянської та інших територіальних громад. Прикордоння, Вовчанськ, Богодухівщина, Ізюм – з усіх цих населених пунктів люди далеко не їдуть, вони затримуються у Харкові, їх тут приймають. Є гуртожитки, готелі, родичі – усе це відпрацьовано.

Скрин з відео: Перший Західний

Щодо Різдва, то усе не так оптимістично, як у Львові. У першу чергу, це повязано з релігійною ситуацією. Якщо у Львові домінують УГКЦ та Православна Церква, то на Харківщині майже немає церков, які покинули московський патріархат. Тому вони святкуватимуть за старим стилем 7 січня. Та наша патріотична святиня– Храм Івана Богослова (там править отець Віктор Маринчак) перейшов на новий церковний календар і патріотично налаштована частина міста святкувала Різдво 25 грудня. Харківському міському голові Ігорю Терехову 21 грудня архієпископ Митрофан і наші пластуни передали Віфлеємський вогонь миру. До речі, пластовий рух у Харкові достатньо давній. Є чимало патріотів, які опікуються ним, багато вихованців руху зараз воюють.

– Передача Віфлеємського вогню об’єднує Україну і сподіваємося, що й святкування Різдва 25 грудня також сприятиме єднанню. Які правила безпеки діють у вас на свята?

– Центральна площа Харкова не прикрашалася ялинкою, не буде ковзанки та жодних святкових масових заходів. Усе перенесено у 5 центральних станції метрополітену міста. Ялинки є у підземних школах міста, де відбувається навчання дітей, а також у супермаркетах – на паркінгах і бомбосховищах. Святкуватимемо ми і минулого року у бомбосховищах, остерігаючись ворожих обстрілів.

Станція Харківського метрополітену. Фото: Харків Times

Розмовляли Стас Гордієнко та Уляна Лаврик

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини