Виведення захисників з Сєвєродонецька дасть нам час і сили на майбутній контрнаступ – Маломуж

Відхід ЗСУ з Сєвєродонецька. Фото: Труха, Телеграм-канал

Українські війська вийшли зі зруйнованого Сєвєродонецька. Чому так відбулося, як вплине ця ситуація на подальший перебіг воєнних дій, куди саме переведуть цих захисників – голова Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 роки) Микола Маломуж.

Фото: УНІАН

Утримувати Сєвєродонецьк вже не було змісту

– Чому, попри заяви військових посадовців про те, що до військових підрозділів захисників міста була змога доставляти боєприпаси і харчі, з Сєвєродонецька були виведені українські захисники? Як це сприймається нашими партнерами?

– В першу чергу, відзначу військово-політичний аспект. Тут є негативи. Сєвєродонецьк – це своєрідний символ, яким був раніше Маріуполь. І наші захисники показали, як вони стійко чотири місяці обороняли його, знищували ворога, який зазнав тут величезних втрат. Наші оборонці відтягували на себе великі сили. Але при величезній перевазі артилерії ворога, після того, коли у місті була зовсім знищена інфраструктура житлова і промислова, і захисту більше не було, необхідно було зберегти особовий склад.

Тут важливі два аспекти. Перший – важкий для нас. Фактично, ми втратили обласний центр, який був об’єднуючим символом стійкості. Навіть на міжнародному рівні його оцінювали як надзвичайно важливий центр протистояння. Не в плані військовому, тактичному, як стратегічний обєкт захисту, а в плані політичному. До того ж цю подію РФ сьогодні розкручує, як потужну перемогу. Загарбники кажуть, що на днях ще захоплять і Лисичанськ, і їхня пропаганда це розкручує. В РФ була валичезна апатія через великі втрати, а тепер вони піднімають собі свій дух через те, що ЗСУ покинули Сєвєродонецьк.

Однак з військового і стратегічного формату утримувати Сєвєродонецьк змісту вже не було – і це другий аспект. Тому що це не потужний укріпрайон, а місто, яке окупанти зруйнували вщент. І навіть промзону, яка була своєрідним захисним об’єктом для нас, окупанти теж рівняли з землею «Ураганами», «Градами», авіацією і навіть балістичнии ракетами. Тому тримати там людей – сенсу не було, їх би просто знищили. У нас там співвідношення: 1 до 5 та 1 до 10, щодо, в першу чергу артилерії, гаубиць, ракетних систем.

Фото: Новое время

«Трохи запізнилися з відповідним озброєнням»

– А якби потужне озброєння прибуло туди вчасно, чи це могло б внести суттєві зміни в ситуацію?

– Безперечно, бо якщо б там були HIMARSи або британські ракетні системи, які запускають відразу по 12 високоточних касет, то вони б знесли російські «Гради», «Урагани» та «Смерчі».

Тому однією з причин виводу наших підрозділів було і те, що трохи запізнилися з постачанням відповідного озброєння.

Тож, якшо ми говоримо про кінцевий формат, то було прийняте правильне рішення відводити наші війська.Ми перемагаємо ворога і в вуличних боях, і в протитанкових – маємо відповідні системи і їх у нас вже досить багато. Але зараз бої ведуться, як правило, на відстані. І найбільших втрат ми зазнаємо саме на відстані.

Відведення військ на більш вигідні позиції дозволило також зберегти життя нашим захисникам. Вони вже мають досвід, потужне загартування боєм, і за такої ситуації, можуть більш ефективно виконувати завдання на інших стратегічних позиціях. (Потім ми собі Сєвєродонецьк та інші окуповані міста та села повернемо.)

Зараз не має повної інформації, куди саме переміщують наших хлопців з Сєвєродонецька, але ворог намагається посилити наступальні дії в напрямку Лисичанська та Слов’янська. Тож їх можуть долучати до протидії ворогу якраз там.

Для прикладу, Лисичанськ має значно більше стратегічне значення тому, що знаходиться на висоті, з якої можна контролювати околиці, відбивати великі атаки і наносити удари по різних артилерійських системах ворога.

Відведення військ дасть нам, в деякій мірі, також перспективу більш ефективного використання військ. Зокрема, ми матимемо ще кілька днів на поповнення додатково і особовим складом (тому що є втрати з нашого боку), і озброєнням (що важливо, бо там було важко) –  йдеться і про боєприпаси, і більш потужне озброєння, зокрема САУ, танки, бронетранспортери, які надходять до нас з усього світу.

«Західна зброя знецінить кількісну перевагу росіян, знівелює її»

– Тобто, можна сподіватися, що нова техніка і озброєння, яка, як стверджують військові експерти вже зайшла в Україну, буде скерована на ці напрямки?

– Якраз я хочу відзначити, що фаза підготовки наших військових фахівців закінчується, це ­ – у США, Британії, Чехії, Німеччині. В країнах Балтії наші хлопці навчаються використанню стратегічних ракетних установок та дальнобійної артилерії 155 мм. Це великі дивізіони, які можуть змінити хід війни.

M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Фото: Мілітарний

Головне готуватися не лише до стримування ворога, а й до контрнаступальної операції. Сучасні західні установки здатні вражати на відстані до 40 км і ми можемо бити ними по всьому фронту, і в тому числі і по ворожих «Ураганах» і «Градах». А HIMARSи та британські установки, в яких дальність обстрілу 89 км, здатні знищувати ще й тилові системи і склади ворога. А це знецінить кількісну перевагу росіян, знівелює її.

Зараз деякі містечка і міста ми залишаємо на Донецькому, а особливо Луганському напрямку, але це такий маневр, який дозволяє нам тримати ситуацію під контролем, а з іншого боку, готувати резерви. А також, про що я вже казав, планувати контрансутпальні операції в інших регіонах, зокрема, в Херсонському, щоб створити передумови заходу в зону Мелітополя та інших територій.

Розмовляла Наталка Сохан


оренда квартири Львів

Новини