Я написав про вагітну медикиню в полоні, бо це образ цієї війни – польський журналіст

Фото: suspilne

У російському полоні вже шостий місяць перебуває медикиня з Рівненщини Мар’яна Мамонова. Як і сотні інших бійців і медиків, вона потрапила до полону із Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча. Вже там жінка дізналась, що є вагітною. Однак, кілька місяців від неї немає жодних відомостей. Історія вагітної медикині зачепила польського журналіста Павла Смоленського, який написав про неї статтю у Gazeta Wyborcza.

Про те, чому він взявся за цю тему, він розповів в ефірі «Першого Західного».

За його словами, історію про Мар’яну Мамонову він дізнався від польки українського походження, з якою спілкувався раніше. Його вразила історія, оскільки, є поза межами людської уяви. 

«По-перше, це кривдження людини, жінки, яка нікому нічого поганого не зробила. Навпаки, ризикувала власним життям, щоб рятувати поранених. З’ясувалось, що вона в окупованому місті, в окупованому заводі є ще й вагітною. А росіяни собі з цього нічого не роблять. Знущаються над нею, як над багатьма іншими медиками. Тримають її в незрозумілих обставинах, про які ніхто не має навіть найменшого уявлення», – говорить журналіст.  

Він зазначає, що про неї, як і про інших її колег-медиків, наразі немає жодних відомостей.  А це, за його словами, є абсолютним порушенням всіх міжнародних правил.

«Війна взагалі важко уявляється за якимись правилами, але люди домовляються про умови гри, щоб це було у якихось рамках. Натомість росіяни до такого не дослухаються, бо відчувають, що вони можуть бути безкарними», – переконаний Павел Смоленський.  

Найгірше, на його думку, що цю дитину медикині можуть у неї забрати і віддати в російську систему виховання. Найщасливішим розв’язком для неї може бути те, що вона там адаптується, гіршим – буде тинятись по різних російських інституціях, «які виховують вояків-мародерів».

«Тому я написав про це. Ця історія – це про образ цієї страшної війни. Образ, який ніхто ніколи не має більше побачити, бо таке не має повторитись», – вважає журналіст.

Він переконаний, що міжнародна спільнота має докластись до того, щоб Росія змінилась.

«Треба, щоб вона нормалізувалась, щоб стала не бандитським краєм. І це можна зробити тільки в один спосіб – усунути Путіна разом з його бандою при владі», – наголошує Павел Смоленський.

оренда квартири Львів

Новини