Якщо правила не змінять – жінкам доведеться стати на військовий облік – Ярослав Жукровський

Фото:bigkyiv

Обов’язковий військовий облік жінок з 1 жовтня державна влада поки не відмінила. Відтак, жінки від 18 до 60 років 14 спеціальностей і 7 суміжних з ними професій мають з’явитись в територіальні центри комплектування для проходження військово-лікарської комісії і поставлення на облік.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів юрист Ярослав Жукровський.  

За його словами, ця ініціатива створює дуже багато колізій. Наприклад, із визначенням військової облікової спеціальності.

«Для прикладу, жінка має прийти з трудової книжкою чи з дипломом?  Наказ не дає відповіді на це питання. І тут є проблемність застосування відповідної норми. Вже навіть утворились міфи, що з 1 жовтня жінок на вулицях будуть ловити військові комісари і відправляти до центрів комплектування. Але що, жінка тепер завжди має з собою носити диплом?» – зауважує Ярослав Жукровський.

Він наголошує, що відповіді на ці питання має дати законопроєкт, а не коментарі в соцмережах. Якщо його не ухвалять і його не підпише президент – українським жінкам визначених спеціальностей доведеться ставати на облік.

«Якщо ми візьмемо ст.65 Конституції України, то вона говорить, що захист Вітчизни, територіальної цілісності держави – це обов’язок громадянина: і чоловіка, і жінки. З іншого боку, ми маємо закон про військовий обов’язок. Він говорить виключно про військовозобов’язаних чоловіків. Введуть військовий обов’язок для жінок чи не введуть – це питання поки відносне», – додає юрист.

В Міноборони заявляють, що за порушення правил військового обліку до кінця року нікого не будуть притягати до відповідальності,  але, на думку юриста, це неправильно, коли відомство говорить, що воно щось буде чи не буде робити.

«Для того, щоб притягнути жінку, нібито до відповідальності, має бути звернення від центру комплектування. Чи воно буде? Швидше за все, не буде. Але законом передбачена адміністративна відповідальність для військовозобов’язаного, який порушив правила обліку: це від 510 до 850 гривень. І є кримінальна відповідальність за ухилення від військового обліку: там передбачений штраф: від 5100 до 8500 гривень або 6 місяців арешту», – говорить юрист.

Напередодні, 31 серпня, Міноборони внесло до парламенту пропозиції, спрямовані на врегулювання питання щодо постановки жінок на військовий облік. У них йдеться про добровільність ставання на облік жінок. Водночас в Міноборони зазначили, що «постановку жінок на військовий облік було врегульовано законом і Генштаб чи Міноборони не можуть запроваджувати будь-які нововведення без змін до закону».

Нагадаємо, з 1 жовтня 2022 року набуває чинності наказ Міністерства оборони, згідно з яким українки певних спеціальностей мають стати на військовий облік. До переліку віднесли: медичну справу, маркетинг, банківську справу, інженерію, видавництво, харчові технології – всього 14 спеціальностей та 7 суміжних із ними професій.

оренда квартири Львів

Новини