Яким буде курс долара і від чого це залежатиме. Думка фінансиста

Фото: minfin

Нацбанк підвищив офіційний курс долара до 36,56 грн за долар. Це мало свої підстави і матиме певні наслідки.

Про це в ефірі «Першого Західного» заявив фінансовий аналітик та професор кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету  «Львівська Політехніка» Олексій Другов.

За його словами, курс: 29,5 гривень за долар був неактуальним, оскільки реальний був на рівні 36 гривень. І втримання цього курсу призводило до значної втрати резервів, яка тільки посилювалась. В кінці червня в було мінус 4 мільярди і наразі ми знаходимось на позначці 21 мільярд доларів США. Тобто, ситуація, на думку аналітика, спонукала до того, щоб Нацбанк це зробив. Але підвищення курсу матиме як позитиви, так і негативи.

«Позитиви передовсім для експортерів, які експортують послуги з України. Це ІТ, сільське господарство… Тепер, щоб продавати долар по 29, вони будуть продавати по 36. І тому для них це великий плюс. Мінус для того, хто імпортує щось з інших країн. Ну і мінус для всіх нас», – пояснює Олексій Другов.

Він вважає, що якби НБУ піднімав курс повільно, наприклад, поки лише до 32 гривень, то це не було би шоком для чорного ринку і імпортерів. А так в перші години після озвучення новини, долар піднявся до 40. На думку Другова, це була паніка.

«Банкіри говорили, що якщо Нацбанк просто відпустить курс, то ми будемо мати 42-43. Люди дочекались цього моменту і коли він настав, всі почали різко скуповувати готівковий долар. До кінця дня курс опустився до 37-38.  А ввечері прийшло розуміння ситуації і почалось нормальне ціноутворення на чорному ринку», – пояснює експерт.

Прогнозувати яким курс буде до кінця літа він не береться. Каже, це залежатиме від декількох причин. Наприклад, від того, як ми збираємось покривати бюджетну різницю між доходами і видатками.

«Ми фінансуємо це або зовнішніми надходження, або кредитами, грантами, або додруковуємо. В найгіршому випадку, якщо наш експорт не почне працювати, ми будемо гроші додруковувати і це буде тиснути на гривню, на обмінний курс. І тому курс, який в нас буде в кінці літа чи року залежить від того наскільки ми зможемо звести кінці з кінцями нашого бюджету», – говорить аналітик.

Залежатиме курс долара і від настроїв в суспільстві.

«Тут важливо, щоб ми не перейшли психологічну межу в 40. Тому, що якщо ми її швидко перейдемо і долар буде коштувати 42-43, тоді все, що зробив Нацбанк цим підняттям,  не матиме жодного змісту. Тому, що ми знову отримаємо ту саму різницю у 20-25%», – зауважує Олексій Другов.

оренда квартири Львів

Новини