Лише 10% українців ностальгує за радянським минулим, – соціолог Олексій Антипович

Фото: focus

В Україні зараз відбувається «дерусифікація» і, як наслідок, «дерадянизація». Росія, привласнивши собі все радянське минуле, зробила токсичним і його. Відтак, українці почали від нього масово «відхрещуватись».

Так в ефірі «Першого Західного» керівник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович прокоментував результати соціологічного дослідження, яке провела його агенція. 

«Українці за всіма параметрами зараз відштовхують все, що стосується Росії. Тому ми маємо відсутність ностальгії за Радянським Союзом. У нас Росія – ворог для 100% українців. Буквально ще не так давно, десь 10 років тому, в нас Україна ділилась навпіл: коли половина ностальгувала, а половина не ностальгувала за Союзом. Була різниця і вікова, і регіональна. Схід ностальгував – Захід не ностальгував. Зараз цього немає», – говорить соціолог.

Наслідком змін настроїв українців стало те, що вже 65%  українців підтримують перейменування вулиць в Україні, що містять російські, або ж радянські назви. 71%  виступають за демонтаж пам’ятників, які пов’язані з Росією. 62% – за заборону на радіо та телебаченні російської музичної продукції. Водночас суперечливо сприймається ініціатива щодо вилучення зі шкільної програми творів російської літератури. Підтримують це 35%, не підтримують – 30%, нейтрально ставляться – 31%.

Відбулась зміна у поглядах українців і щодо діяльності ОУН-УПА. 81% опитаних говорить, що це наші герої і захисники Вітчизни. Вони потребують визнання їх учасниками боротьби за державну Незалежність України. Лише 10% з цим не погоджуються.

«Але за цих 2 місяці ми нічого нового про ОУН-УПА не дізнались. Отут відбувається переосмислення в цілому. Виявляється Росія це ворог, а відтак, всі хто боролось проти неї, відповідно, є нашими союзниками», – говорить соціолог. При тому, що ще 5 років тому, вшановувати ОУН-УПА погоджувались лише 40% українців.

Для дослідження опитали населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%. Терміни проведення: 27 квітня 2022 р.

оренда квартири Львів

Новини