У нас попереду дуже багато роботи – експерт про підсумки Лондонської конференції з відновлення України

Фото: Ентоні Блінкен, Твіттер

Тисяча посадовців з 60 держав відвідали Лондон, щоб узгодити допомогу Україні після перемоги над РФ. У столиці Об’єднаного Королівства протягом двох днів відбулася велика конференція з відновлення нашої держави. Європейці назвали її ще однією з форм контрнаступу, маючи на увазі посилення економіки та стратегічне планування подальшої підтримки. Україну на Заході представляли прем’єр-міністр Денис Шмигаль та міністр закордонних справ Денис Кулеба. З боку іноземних партнерів відомо про участь прем’єра Британії Ріші Сунака, президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн та держсекретаря США Ентоні Блінкена. Були на Заході і представники з Львівщини.

Про що йшлося на цій конференції, чим вона відрізняється від попередніх, якими є її результати та яка роль відводиться Львівщині – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» голова правління Львівського регуляторного хабу Тарас Хавунка.

Фото: Тарас Хавунка, Фейсбук-сторінка

Відеоверсія розмови – тут.

Українці у світі мають об’єднувати свої зусилля

– Тарасе, на своїй сторінці у Фейсбуці ви опублікували фото з другом України Борисом Джонсоном, де написали, що він хоче відвідати Львів. Про що з ним ще вдалося порозмовляти і коли нам його чекати?

– На запрошення відвідати Львів Борис Джонсон відреагував позитивно і сказав, що планує ближчим часом приїхати сюди. Ми обмінялися контактами і будемо докладати усіх зусиль, аби така зустріч відбулася якнайшвидше. Враховуючи, що поруч були міський голова Львова Андрій Садовий і його заступник Андрій Москаленко, то домовилися про спільну організацію цього візиту.

Нам необхідно об’єднувати зусилля, аби таких як Борис Джонсон, якомога більше залучити до співпраці та збільшити кількість різних можливостей.

Фото: Тарас Хавунка, Фейсбук-сторінка

У Лондоні була більш предметна комунікація запитів

– Упродовж двох днів на конференції у Лондоні провідні світові лідери обговорювали план відбудови нашої країни. З чим українська сторона приїхала цього разу додому, якими є результати її роботи?

– Такі, присвячені Україні конференції на найвищому рівні, відбуваються вже не перший рік. За моїми враженнями, попередня подібна конференція в Лугано (Швейцарія) проходила більш загально та візійно. Конкретики було значно менше, ніж цього разу. Два дні в Лондоні пройшли з більш предметною комунікацією запитів. Усі працювали на досягнення результатів. Тому політичний лозунг цього разу пролунав, як бачення України, де буде розвиток бізнесу найбільш сприятливий на усьому європейському континенті.

Фото: Тарас Хавунка, Фейсбук-сторінка

Можу виділити кілька акцентів. Ключовими на конференції були: східний кордон НАТО, освіта, країна стартапів і підприємництва. Йшлося також і про ресурси (як інтелектуальні, людські, так  і енергетичні); про велике будівництво у контексті не лише відбудови, а про Україну, як невід’ємний елемент інфраструктурної системи ЄС. Це дуже важливо, адже бачимо, як відсутність логістики або перервана логістика впливає на наше життя.

Дуже важливо, що речі, які озвучувалися, лунали не лише на одному заході, а червоною лінією проходили крізь усі події, які відбувалися. Конференція була дуже масштабною, крім ключового заходу, проходило багато паралельних. Велика частина Лондона була охоплена ними, на вулицях можна було почути українську мову.

Ключові моменти щодо реформ, які реально відчують українці, це – податкова система та ринок праці (у нас ще застаріле радянське законодавство). Йшлося і про дерегуляцію та про підвищення якості регуляторів. Великим нашим успіхом є цифровізація вітчизняної економіки, це і надалі триватиме.

Британський фонд страхуватиме інвестиції в Україні

– Відомо, що особливий аспект робився на приватних інвестиціях у відбудову України, планувалися спеціальні зустрічі бізнес середовищ. Чи піднімалися питання інвестицій, про що говорили представники уряду щодо їх страхування?

Ключова річ, яка була озвучена, – саме страхування інвестицій. Важливим меседжем стала заява прем’єра Великобританії Ріші Сунака щодо поліпшення приватного партнерства в страхуванні інвестицій в Україні. Тобто, інвестори були готові вкладати інвестиції, заходити у Україну. Але той пазл, якого бракувало, – це фонд у Великій Британії, який займеться страхуванням інвестицій. Раніше це було стримуючим фактором.

Прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак виступає з промовою на відкритті Конференції з відновлення України в Лондоні, 21 червня. Фото: Радіо Свобода

Львівщині одній з перших будуть приділяти увагу

– А яка роль візиту делегації Львівщини на цю конференцію?

– Я не є представником міської чи обласної делегації, представляю громадянське суспільство, зокрема, «Реанімаційний Пакет Реформ» – коаліцію провідних громадських організацій та експертів України, яка й організовувала мій візит в Лондон.

Не потрібно сприймати відновлення України лише в контексті умовно відбудови. Ключовим питанням є переосмислення того, яким має бути відновлення України, починаючи зі зведення заново тих підприємств, які були мало конкурентоспроможними та більш сировинними. Це можливо завдяки бізнесу, через зміну законодавства, способу мислення та сприйняттям нас повноцінними членами світової спільноти.

Усе це для нас є важливим. Зокрема, й для Львівщини, оскільки ми є тиловою областю, якій інвестори, мабуть, одній з перших будуть приділяти велику увагу, бо тут є кордон з ЄС та відповідна логістика.

Фото: Тарас Хавунка, Фейсбук-сторінка

Чудес не буває, в України дуже багато роботи

– Якою була атмосфера цього великого заходу та наскільки світ і далі готовий підтримувати Україну?

– Атмосфера чудова, відкриті люди, відкриті підприємці, відкрита влада; просто познайомитися, навести контакти і запросити колег до Львова. Важливим є те, що Україна вже продемонструвала перші результати і свої зусилля, які будемо докладати, щоб усе про що говорилося – відбулося.

Чудес не буває, у нас попереду дуже і дуже багато роботи і це має бути пріоритетом в Україні. З рештою наші західні донори-партнери, думаю, зможуть нам допомогти.

Скрін з відео: Перший Західний

Записала Наталія Сохан

оренда квартири Львів

Новини