Коли Україні нададуть NASAMS – військовий оглядач Олександр Коваленко

Фото: mezha

У новий пакет військової допомоги США на 3 мільярди доларів включено 6  ЗРК NASAMS. Однак, коли Україна зможе їх отримати – чіткої інформації немає. Відомо лише, що Міністерство оборони США уклало контракт із компанією Raytheon на закупівлю зенітних ракетних комплексів NASAMS для України на загальну суму 183 млн доларів строком до 23 серпня 2024 року.

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко стверджує, що загалом інформація про їх постачання у відкритих джерелах нібито є, але вона заплутана і не дає розуміння, що відбувається. Свої версії про терміни отримання потрібного озброєння він озвучив на «Першому Західному».

«Я розумію, що це є намаганням не надавати правдиву інформацію щодо цих комплексів, оскільки це зброя стратегічного рівня. Але дуже цікавим є ось що. У серпні ми отримали пакет військової допомоги, в якому однією із позицій було надання ракетної зброї саме для ЗРК NASAMS. Тобто навіщо нам в 2022 році якась кількість ракетної зброї до NASAMS, якщо ми цей NASAMS отримаємо в 2024 році?  Що ми будемо з ними робити? Буде на складі собі лежати? Тому я не виключаю того факту, що сьогодні розглядається можливість надання систем. А може вже і було надано NASAMS зі складу якоїсь армії європейської країни. Хтозна…», – розмірковує Олександр Коваленко.  

Він наголошує, що не коректно говорити про дві системи NASAMS, бо це батареї. В кожну з них входять по 3 ракетних комплекси. Тобто, якщо ми кажемо про зенітно-ракетну систему, то їх буде 6 одиниць.

NASAMS – пересувний зенітний ракетний комплекс (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) середньої дальності, призначений для ураження повітряних цілей на малих та середніх висотах. Комплекс ППО розроблений норвезькою фірмою Kongsberg спільно з американською фірмою Raytheon. До складу комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції.

оренда квартири Львів

Новини