Я не впевнений, що поляки «закриють небо» над Заходом України, – Петро Черник


Військовий експерт Петро Черник каже, що немає доказів, що Польща може закрити небо над західною частиною України. Хоча технічно це є можливо.

Про це він розповів в ефірі «Першого Західного».

«Технічно до 70 км це можливо. Але якщо ще врахувати, що сама установка не може вийти на лінію кордону, а має бути десь за 10 км від неї, то це десь буде 60 км», – зазначає Петро Черник.

На  його думку, польська сторона також не застосує ЗРК «Patriot», які вона має, бо це зброя «частково  судного дня», а цієї найвищої точки напруження війна в Україні ще не досягла.

Хоча експерт не виключає загострення на північних кордонах з боку Білорусі.

«За останній місяць білоруси збільшили свою армію практично вдвічі: з 44 тисяч до 80 тисяч. Вони розконсервували всю техніку, яка була у них на складах. І величезний російський контингент зайшов у Білорусь. Більше того, там йде серйозна робота стосовно вкраплення командного російського складу на низові ланки білоруського війська», – розповідає Петро Черник.

Він вважає,що Олександр Лукашенко зараз бореться за своє виживання, оскільки йому нема куди тікати від шантажу Путіна. А в останнього немає інших сценаріїв, як залучати білоруську армію, бо північний напрямок – це 1000 км кордонів.

«Однак, у мене є певний стратегічний оптимізм у тактичній частині. Бо нам зараз допомагає природа: велика густина лісів і так звані прип’ятські болота. Тому можна рухатись виключно дорогами. А як працювати з дорогами – ми маємо колосальний досвід перших днів війни. Плюс був час для обладнання всіх інженерних загороджень і виставлення мінних полів. Нема сумнівів, що ця робота зроблена», – переконаний військовий експерт.

Раніше екскерівник Бюро національної безпеки Польщі Станіслав Козєй заявив, що Польща може закрити небо над заходом України, якщо РФ продовжить атакувати ракетами великої дальності прикордонні райони.

оренда квартири Львів

Новини