З початку війни ЄС купив енергоносіїв у РФ на 44 млрд євро, найбільше – Німеччина – дослідження

Фото: Екодія

З 24 лютого експорт викопного палива з Росії морем та трубопроводами оцінюється у €63 мільярди. 71% цього обсягу (€44 мільярди) припадає на ЄС. При цьому експорт вугілля та газу з РФ зростає.

Про це йдеться в аналізі за два місяці від Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Найбільшими імпортерами російського викопного палива за останні два місяці стали: Німеччина (€9,1 млрд), Італія (€6,9 млрд), Китай (€6,7 млрд), Нідерланди (€5,9 млрд), Туреччина (€4,1 млрд) та Франція (€3,8 млрд).

Аналітики CREA відзначають, що попри введені санкції поставки вугілля з Росії зросли на 20%, а зрідженого природного газу (LNG) – на 50%. Закупівля газу Європейським Союзом через трубопровід зросла на 10%. Натомість за перші три тижні квітня загальний обсяг поставок нафти з Росії до іноземних портів зменшився на 20% у порівнянні з довоєнним періодом (січень-лютий).

В аналізі йдеться про те, що РФ перенаправляє вантажі, які не приймають європейські покупці. Спостерігається явне зростання поставок нафти до Індії, Єгипту та інших «незвичайних» для російського експорту напрямків. Однак, поставок за новими напрямками недостатньо, на думку аналітиків, щоб компенсувати падіння експорту до Європи.

оренда квартири Львів

Новини